Riskli Yapı Tespiti

Ana Sayfa/ Mimarlık Hizmetleri/ Riskli Yapı Tespiti

Riskli yapı tespiti ile yıkılma riski olan veya hasar görme ihtimali bulunan yapılar analiz edilip incelenmektedir.

Riskli yapı tespiti özellikle eski yapıların mutlaka kontrol edilmesini gerektirmektedir. Eski yapılarda genellikle yıkılma ve hasar görme oranı daha yüksektir. Ayrıca doğal afetler sonucu da yapılar riskli hale gelebilmektedir. Riskin ne durumda olduğunu öğrenmek için teknik bir şekilde uzman kişilerin tespit yapması gerekmektedir. Belli bir süreç ve aşamalardan oluşan riskli yapı tespiti mutlaka yaptırılması gereken bir konudur. Özellikle deprem bölgesinde yer alan şehirlerde yaşayan kişilerin belli aralıklar ile riskli yapı tespitini yaptırması ileride oluşacak can ve mal kayıplarının ciddi oranda önüne geçecektir.  

Riskli Yapı Tespiti Başvurusu 

 

Riskli yapı tespiti başvurusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara gitmeniz gerekiyor. Bu kurum ve kuruluşlara başvuru yaptıktan sonra gerekli teknik ekip inceleme için adresinize gelecektir. Başvuru esnasında yapının kayıtlı olduğu kişinin kimlik fotokopisi ve yapının tapusu gereklidir.  

Riskli Yapı Tespitinin Aşamaları Nelerdir? 

 

Başvuru yaptıktan sonra tespit belli aşamalardan oluşmaktadır. Riskli yapı tespit aşamaları; 

  • Teknik ekip başvuru yapılan yapının adresine gider.  

  • Gerekli teknik analiz ve kontroller yapılır.  

  • Kontroller sonucu rapor oluşturulur.  

  • Oluşturulan rapor Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilir.  

  • Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iletilen raporu detaylı inceler. İnceleme sonucu herhangi bir hataya rastlanır ise tespiti yapan kuruluşa rapor tekrar gönderilir. Hataların tespit edilip düzeltilmesi için tekrar kontrol gerekir.  

  • Eğer raporda hata yok ise rapor Tapu Müdürlüğüne gönderilir. Yapı riskli olarak kayda alınır. 

 

Riskli Yapı İtirazı 

 

Yapınız riskli bulundu fakat itiraz etmek istiyorsanız itirazınızı gelen tebligattan sonra yapmanız gerekir. İtiraz rapor verildikten sonra 15 gün içerisinde yapılmalıdır. Riskli yapı itirazı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gitmeniz gerekmektedir. İtiraz için dilekçe, risk raporu, yapının kayıtlı olduğu kişinin kimlik fotokopisi ve tapu fotokopisi gereklidir. İtiraz Bakanlıkta yer alan uzman 3 kişi tarafından incelenir. Eğer itiraz kabul edilmez ve yapı riskli bulunur ise yıkım kararı verilir. Yıkım kararı ardından riskli yapı sahibine 60 günlük yapıyı boşaltma süresi verilir. Bu süre sonunda yetkili kişiler tarafından yıkım işlemi gerçekleşecektir.  

Riskli yapı başvurusu, raporu ve itirazı ile ilgili işlemleriniz için sizlere profesyonel destek sunuyoruz. Daha fazla bilgi için iletişim sayfasında yer alan bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.